top of page

Priminimas lankytojams apie žiemojimo pradžią

Norime priminti lankytojams!

Nuo spalio 1 iki gegužės 1 dienos ribojame lankymasi parko objektuose. Lankydamiesi fortuose atkreipkite dėmesį, jog kai kuriuose statiniuose lankytis GRIEŽTAI DRAUDŽIAMA.


Lankytojus kviesime į renginius ir ekskursijas I-IV forto kareivinėse, galėsite lankytis ir VIII forte esančiuose Šilainių soduose, ir kituose likusiuose tvirtovės parko objektuose kuriose nėra saugomos šikšnosparnių žiemavietės.


Oranžine spalva pažymėtose patalpose - retų šikšnosparnių rūšių žiemavietėse lankytis griežtai draudžiama. Taip pat primename, jog pagal Kauno tvirtovės parko lankymo taisykles ir kituose fortų ar kitų tvirtovės objektų požemiuose visais metų sezonais draudžiama lankytis be gido, ar Kauno tvirtovės parko darbuotojo, taip pat tamsiu paros metu.


Oranžine splava pažymėti statiniai yra svarbios žiemojimo vietos, kurios yra pažymėtos specialiais informaciniais ženklais. Kauno teriologiniais (šikšnosparnių) draustiniais yra paskelbti I, II, III, IV bei VIII fortai, taip pat dalis jų teritorijų įtrauktos į Europinės svarbos Buveinių apsaugai svarbias NATURA2000 teritorijas.


Jau spalį šikšnosparniai pradeda ieškoti nakvynės, kuri truks per visą žiemą… Tad žiemos metu būtina užtikrinti ramybę žiemavietėse, kuriose žiemoja šikšnosparniai. Triukšmas, šviesas ar kitoks trikdymas, pažadinęs iš žiemos miego, tampa jo žūties priežastimi: šikšnosparnis nubudęs išeikvoja energiją, o maisto žiemą rasti sunku, tad ir vėl neužmigęs, pavasario gali ir nesulaukti.


Fortų statiniai, kurie nėra šikšnosparnių žiemojimo buveinės, yra naudojami ir pritaikomi visuomenės poreikiams. Kauno tvirtovės III-ajame forte įveiklinamos užnugario kareivinės – edukacinis infocentras, lankytojų kambarys, bendruomenių patalpos, kariuomenės uniformų ekspozicija, demonstruojamos kitos parodos. Kauno tvirtovės IV-ajame įveiklinama dešinioji kareivinių pusė – viename kazemate atkurti langai bei durys, lankytojams demonstruojamas forto maketas. Kauno tvirtovės I-ojo forto kareivinėse veikia parodos, projekto "Kauno (Žvėries) tvirtovė" instaliacijos.


Kiekvienais metais kartu su Kauno marių regioninio parko specialistais organizuojame Šikšnosparnių naktį, skirtą šių žinduolių pažinimui, šiemet kartu su gamtinininku Mariumi Čepuliu pasakojome apie žiemos viešbučio gyventojus ir naktinėjome forto požemiuose!






252 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Erasmus+ projekto Sustain4Seniors HUB susitikimas

Vasario 26 d. - kovo 1 d. vyko Erasmus+ projekto Sustain4Seniors HUB pirmasis kontaktinis susitikimas Kroatijoje! Dalinames įspūdžiais iš Kroatijos Šibeniko miesto: Susitikimo metu buvo susipažinta su

bottom of page