top of page

Gegužės 23d kviečiame į Kauno tvirtovės parko sezono atidarymo renginį.


Renginio metu turėsite galimybę keliauti ir pažinti du įdomius ir edukacijoms pritaikytus III ir IV fortus, abejuose fortuose jau įrengtos vidaus patalpos, todėl turėsite galimybę ne tik pamatyti lauko statinius, eiti pažintiniais takais fortuose, sustoti įrengtose regyklose, bet ir patyrinėti įrengtą edukacijų centrą III forto kereivinėse, bei informacinį kambarį IV forte.


Jūsų laukia tikras turistinis išbandymas autentiškais tvirtovės serpentininiais keliais, paslaptingomis pralaidomis ir įspūdingu Jiesios landšaftiniu draustiniu. Keliaudami pamatysite ne tik gamtos paminklus, tačiau gidas išsamiai papasakos III ir IV fortų istoriją.


Atvykus į IV fortą jūsų lauks ilgiausias požeminių galerijų tinklas, neregėtas ir vienintelis Lichačiovo pakilimo mechanizmas, kuris kadaise buvo išbandomas kiekvieną dieną trejus metus. 1894-ais metais buvo įtaisytas mechaninis keltuvas, kurio pagalba 2 kariai sukdami didelį ratą, sudėtingo mechanizmo dėka galėdavo iškelti arba nuleisti sunkiasvorius pabūklus. Po trejus metus trukusių kasdieninių bandymų keltuvas buvo pripažintas tinkamu naudoti, tačiau dėl finansinių sunkumų, jų nepavyko įrengti ir kituose fortuose. Šis "liftas" forte išliko iki 1943-ųjų metų, kuomet jį išmontavo okupacinė Vokietijos valdžia ir keltuvas buvo išlydytas į metalą. Gerokai vėliau, norint apsaugoti pabūklus, tiesiog imta naudoti šarvuotus bokštelius, kurie saugodavo juos nuo priešo ugnies.

IV forte keliautojų laukia kelionė vienais klaidžiausių visoje tvirtovėje požemių. IV forte vasaros metu savaitgalį per dieną apsilanko apie 100 žmonių. Tai vienas lankomiausių fortų.


Žygis baigiamas aprodant III forto teritoriją, papasakojama jo istorija, parodoma, kur galima rasti didžiausią sviedinio išmuštą daubą, išlikusią iki šių dienų, kur slėpėsi ir miegojo kariai, vieta, kur fotografavosi pats generolas Litzmanas, ekskursijos dalyviai supažindinami su gyvenimu forte, mat tarpukariu čia buvo apsistoję mažiau pasiturintys žmonės, kuriems trūko gyvenamosios vietos. III forte veikia Lietuvos kariuomenės uniformų muziejus, sezono atidarymo ekspozicijas apžiūrėti galima nemokamai.



PROGRAMA:


Maksimalus renginio dalyvių skaičius - 50.

Renginys skaidomas į dvi dalis po 2 grupes, po 25 žmones , renginio laiko pradžia pirmai grupei 11val ir antrai grupei 12val.

Renginio dalyviai po oficialaus atridarymo skirstomi į 4 grupes po 12-13 dalyvių su 4 Kauno tvirtovės gidais: Ovidijumi Jurkša, Ignu Antanaičiu, Rimute Mikalavičiene, ir Juozu Pleita.

Ekskursijų kryptys formuojamos taip, kad skirtingos grupės fortuose apsilenktų, o žygio metu fortą palieka 15-20 intervalu lydimi gido.


1-2 grupės ekskursija 11.15, IV forte; 14.15 III forte ,

3-4 grupės ekskursija 12.15 IV forte; 15.15 III forte.


I dalis:

Pradžia 11.00 val. vieta - IV fortas dešinysis vidinis kiemas

Dalyviai 25 lankytojai pagal registraciją 1 grupė, parko darbuotojai 2 gidai

11.05 sveikinasi l.e.p Kauno tvirtovės parko direktorius E. Bagdonas

11.10 sveikinasi edukacijų ir turizmo skyriaus vadovas O. Jurkša

11.15 Prasideda apžvalginė ekskursija

Apžvalginės ekskursijos trukmė 45min, po to iškeliaujama link III forto

Žygio trukmė - 1.45h.

14.15 Apžvalginė Ekskursija III forte iki 45 min.


II dalis

Pradžia 12.00 val. vieta - IV fortas dešinysis vidinis kiemas

Dalyviai 25 lankytojai pagal registraciją 1 grupė, parko darbuotojai 2 gidai

12.05 sveikinasi l.e.p Kauno tvirtovės parko direktorius E. Bagdonas

12.10 sveikinasi tuzimo ir edukacijų centro skyriaus darbuotojai

12.15 Prasideda apžvalginė ekskursija

Apžvalginės ekskursijos trukmė 45min, po to iškeliaujama link III forto

Žygio trukmė - 1.45h.

15.15 Apžvalginė Ekskursija III forte iki 45 min.


REGISTRACIJA: maksimalus dalyvių skaičius - 50.

Registracija bus stabdoma pasiekus maksimalų dalyvių skaičių.

Ši registracija patvirtina jūsų galimybę dalyvauti renginyje, ekskursijose fortuose, bei žygyje.

Renginyje dalyvauti galite gavę patvirtinimą. Būtinai Jums atsiųsime pranešimą, kurioje dalyvių grupėje būsite.

Ateidami į renginį patvirtinate, kad užtikrinsite sau ir aplinkiniams saugumą dėvėdami apsaugines kaukes, pirštines, su savimi turėsite dezinfekcinę priemonę ir laikysitės saugaus atstumo nuo renginio dalyvių.

Renginys bus fotografuojamas, todėl atvykdami sutinkate, jog galime publikuoti nuotraukas.


Atvykti rekomenduojame 23 autobusu, nuosavu automobiliu, po renginio bus galiimybė grąžinti jus prie IV forte palikto automobilio.


REGISTRACIJOS FORMA:


42 peržiūros0 komentarų

Naujausi įrašai

Rodyti viską

Erasmus+ projekto Sustain4Seniors HUB susitikimas

Vasario 26 d. - kovo 1 d. vyko Erasmus+ projekto Sustain4Seniors HUB pirmasis kontaktinis susitikimas Kroatijoje! Dalinames įspūdžiais iš Kroatijos Šibeniko miesto: Susitikimo metu buvo susipažinta su

bottom of page